Wat kun je het best doen als je bedrijf bijna failliet is?

december 03, 2015 − by jordyadmin − in Uncategorized − Reacties uitgeschakeld voor Wat kun je het best doen als je bedrijf bijna failliet is?

Als een faillissement op de loer ligt is het van groot belang dat je maatregelen gaat nemen. Zo moet je je inkomsten, uitgaven, bezittingen en schulden duidelijk op een rijtje zetten en bepalen of het bedrijf nog levensvatbaar is. In dit artikel geven we je meer tips wat je het beste kunt doen als je bedrijf bijna failliet is.

Bedrijfsadvies

Door de ingewikkelde situatie rondom een dreigend faillissement is het verstandig om bedrijfsadvies te vragen ter begeleiding. Een bedrijfsadviseur maakt een analyse van de situatie, bepaalt de gezondheid van het bedrijf en kijkt vervolgens welke acties tot de mogelijkheden behoren. Dit kan in het ergste geval een aanvraag van faillissement zijn bij de rechtbank, maar ook een doorstart of een overlevingsplan voor op de korte termijn kunnen als advies gegeven worden. Wanneer aan een faillissement niet te ontkomen is, hangt het van de rechtsvorm van het bedrijf af of de eigenaar ook persoonlijk aansprakelijk is. Dit betekent dat persoonlijke bezittingen belast kunnen worden wanneer schulden niet ingelost kunnen worden, waardoor de negatieve gevolgen nog groter zijn.

Overlevingsplan

Mocht de bedrijfsadviseur het bedrijf levensvatbaar verklaard hebben, is het belangrijk om op korte termijn uit de rode cijfers te komen. Stel hiervoor naast het ondernemingsplan dat je oorspronkelijk hebt gemaakt ook een overlevingsplan voor de korte termijn op. Dit plan is volledig gericht op schuldsanering en het afwenden van een faillissement waardoor het zal afwijken van de eerder opgestelde bedrijfsplannen.

Doorstart

In sommige gevallen kan het advies van een specialist het aanvragen van een technisch faillissement zijn, om vervolgens een doorstart te maken met het bedrijf onder een andere naam. In dit geval moet er wel een aanleiding zijn waardoor de nieuwe onderneming wél een goede bedrijfsvoering uit kan gaan oefenen. Bedrijfsprocessen zullen dus structureel veranderd moeten worden. Ook wanneer een doorstart gemaakt wordt, is het verstandig hierbij bedrijfsadvies te vragen. Schuldeisers hebben namelijk in veel gevallen het nakijken bij een doorstart na faillissement, maar ze weten vaak wel van het bestaan van de nieuwe onderneming. Hierdoor dienen bepaalde crediteuren zo toch overgenomen te worden. Dit kan soms ingewikkeld in elkaar kan steken, waardoor professioneel bedrijfsadvies aan te bevelen is.

Wanneer een faillissement dreigt, is het dus belangrijk om een realistische inschatting te maken van de status van het bedrijf. Het is verstandig om hierbij de hulp in te schakelen van een expert op het gebied van faillissementen.

Wilt u meer informatie over faillissement of heeft u interesse in een vrijblijvend adviesgesprek? Neem dan contact met ons op.